Nieuwe producten toegevoegd — Bestel nu!

Het SHKD-asiel (Society for the Protection of Stray Animals) in Istanbul is opgezet door de Engelse zakenman Robert Smith die zich het lot van de talloze straathonden in deze stad aantrok. In Istanbul is zeker 70 % van de honden straathond en voor voedsel afhankelijk van vuilnis. 

De oplossing: castreren

Het uitgangspunt van SHKD is het zogenaamde principe van "neuter and release", waarbij de honden worden gecastreerd en gevaccineerd en weer terug op straat worden gezet. Organisaties "World Health Organisation" en "World Society for the Protection of Animals" ondersteunen dit beleid als meest effectieve manier om het straathondenprobleem op te lossen. Vuilnisbelt

In 1998 werd de vuilnisstortplaats in Hasdal gesloten en bedekt met cement. Er leefden ongeveer 2.000 honden op de vuilnisbelt die werden achtergelaten om te sterven. Dat was de eerste keer dat SHKD naar dit gebied ging om deze honden te redden. Het SHKD plaatste er een mobiele kliniek om direct medische zorg te geven en de dieren te castreren. Men begon ook met het castreren en terugplaatsen van honden in een gebied in de buurt, Kemerburgaz, om te bewijzen aan de Turkse autoriteiten dat dit de enige humane en effectieve manier was om de zwerfdierenpopulatie onder controle te houden.

In die tijd vergiftigden de gemeenten veel zwerfdieren. Het kwam niet bij de ambtenaren op om de zwerfhondenpopulatie onder controle te houden door castratie. SHKD heeft 1.000 honden in dat gebied onvruchtbaar gemaakt. Het was en is nog steeds de enige mogelijkheid waar zieke en gewonde zwerfhonden medisch worden behandeld. SHKD heeft sinds 1998 een opvang/asiel in het bos. De honden leven in groepen in grote delen van het bos. Ze hebben hondenhokken die hen beschermen tegen regen en sneeuw en ze kunnen zich in een groot gebied vrij bewegen. De opvang heeft een open zijde naar het bos toe zodat de honden meer vrijheid en ruimte hebben. Alle honden worden gevaccineerd en regelmatig door de dierenarts nagekeken. Op dit moment is deze opvang de enige plek waar de zwerfhonden terecht kunnen voor medische behandeling als ze ziek of gewond zijn. 

Delen van kennis

Dierenarts Murat Bekhan is gespecialiseerd in het onvruchtbaar maken via een sleutelgatoperatie. Dit heeft als grote voordeel dat de snee minimaal is. Samen met een paar collega's bezoekt hij andere steden in Turkije om daar zwerfhonden te castreren en om gemeentelijke dierenartsen deze operatietechniek te leren. Ze neutraliseren minstens 100 honden per bezoek. 

De steden die zij o.a. bezocht hebben zijn: Bitlis, Diyerbakir, Erzincan, Luleburgaz, Cunda, Manyas. In Cunda werden in 4 bezoeken 1.113 katten and 152 honden gecastreerd. Het andere project in Ayvalik loopt nog. Inmiddels is men daar 8 keer geweest en zijn er 1.407 honden onvruchtbaar gemaakt en teruggeplaatst. Wereldpootjes heeft ook een bijdrage gegeven voor het Cunda-castratieproject.


Educatie

Een ander speerpunt van het SHKD zijn voorlichting en educatie met als doel om de overheid en bevolking diervriendelijker te maken. Asielmanager en dierenarts Murat Bekhan bezoekt regelmatig scholen en vertelt op enthousiaste wijze over honden en hoe je met ze kunt omgaan. De kinderen krijgen na afloop het educatieboekje mee naar huis.

Wereldpootjes heeft in 2008 de kosten van 10.000 educatieboekjes en 5.000 folders over zwerfhonden in het Turks betaald. Ook voor de 2e druk hebben wij geld gegeven. Bekijk dit kleurrijke boekje via: http://www.shkd.org/education_projects.html
Dreiging sluiting SHKD-asiel

De bossen in Turkije vallen onder beheer van het ministerie van Bosbeheer, zo ook het stuk land en bosgebied dat SHKD in gebruik heeft voor de zorg van de zwerfhonden. Een tijd geleden is Bosbeheer een rechtszaak gestart tegen SHKD voor het bezetten van bosgebied. De rechtbank besliste in het voordeel van het SHKD, omdat het SHKD geen schade toebracht aan het gebied en ook vrijwilligerswerk doet dat in het belang is van de gemeente en inwoners van Istanbul. Maar Bosbeheer ging in beroep tegen dit besluit bij een hogere rechtbank en nu is het ministerie in het gelijk gesteld. Het SHKD moet weg uit het gebied. Men heeft het SHKD als “oplossing” aangeboden om de honden af te staan aan de gemeente Istanbul en al het SHKD-materieel te vernietigen. 

De gemeente van Instanbul heeft niet de ruimte om alle honden op te vangen. En al hadden ze die wel, we weten hoe hun opvang er uitziet en wat dan de volgende stap voor deze honden zal zijn. De bossen rondom de stad zitten vol met hongerige en bange honden die daar door de gemeenten zijn gedumpt. Het SHKD zal ervoor vechten dat dit niet met hun honden zal gebeuren. Meer informatie over het SHKD is te vinden op www.shkd.org .


No items found. · Terms & Conditions · Privacy policy · Alle rechten voorbehouden.